Pietari Jääskeläinen  

10.10.2008 |   Pietari Jääskeläinen

Kouluolot saatava turvallisiksi Vantaalla

Tuhannet oppilaat kärsivät mielenterveysongelmista, masennuksesta ja kiusatuksi tulemisesta. Apua ongelmiinsa he saavat - jos saavat - jopa kuukausien kuluttua ongelmien ilmaantumisesta. Liian myöhäinen apu voi johtaa tuhoisiin seurauksiin, pahimmillaan Jokelan ja Kauhajoen tapaisiin traagisiin tapahtumiin. Suomessa ja myös Vantaalla on aivan liian vähän oppilaita auttavia koulukuraattoreita, psykologeja, opinto-ohjaajia ja erityisopettajia. Heitä on palkattava pikaisesti kymmeniä lisää Vantaalla. Ryhmäkoot ovat Vantaalla myös ennätyssuuret. Ryhmäkoko ei saa olla Vantaalla yli 25 oppilasta!

On paneuduttava myös syihin eikä vain seurauksiin. Mistä mielenterveys- ja muut ongelmat johtuvat? Miten turvata jokaiselle nuorelle hyvä, turvallinen kasvuympäristö jo syntymästä lähtien?

Megaluokan ongelma, joka on aikapommi niin kotona kuin koulussa, on paheneva köyhyys. Suomessa on lähes miljoona köyhyysrajan alapuolella olevaa ihmistä. Näistä 130.000 lasta ja nuorta, valtaosa koulussa. Vantaalla heitä on lähes 5000. Mikä on heidän tulevaisuutensa. Jatkuva taloudellinen ahdinko aiheuttaa ruumiillisia ja mielenterveysongelmia, ahdistusta, masennusta, katkeruutta ja jopa vihaa yhteiskuntaa, päättäjiä, parempiosaisia, jopa koulua ja koulutovereita kohtaan. Ongelmien kasautuminen, alemmuudentunne ja kiusatuksi tuleminen on vaarallinen yhdistelmä, joka jatkuessaan purkautuu jollain tapaa.

Keskeinen vastuu on maamme erivärisillä hallituksilla, jotka 90-luvulta lähtien ovat leikanneet kansalaisten perusturvaa, sosiaali- ja terveyspalveluja sekä opetustoimen rahoitusta miljardeilla euroilla.

Vantaalla päättäjien painopiste on ollut jätti-investointien toteuttamisessa jättivelkoja ottamalla. Rahat ovat poissa perusturvan, terveydenhoidon ja opetustoimen rahoituksesta. Määrärahaleikkauksia on tehty viime vuosina useita, ja se näkyy. Kouluolojen turvaamiseen Vantaalla on saatava riittävä rahoitus tulevana vaalikautena!

Pietari Jääskeläinen

Tule tapaamaan Pietaria ja keskustelemaan sinua askarruttavista asioista. Ajan asiaa eteenpäin! Klikkaa tästä ja katso kalenteri >

  

Eduskuntapuheita
ja muita kirjoituksia

Toimeentuloleikkaukset ja köyhyyden kasvu

Säästötoimet johtavat koulutustason laskuun

Suomen kokonaisvastuut velkamaiden ja pankkien tukipaketeista

Homekoulujen ja muiden rakennusten korjaus

Kreikan lainojen anteeksianto

Hallituksen talouspolitiikasta

Eläkeläisten köyhtyminen - eläkeindeksin leikkaus

Hallituksen energiapolitiikka on hiilenmustaa

Verot maksukyvyn mukaan - EI tasaverolle

Suomi maksaa rikkaiden EU-maksuja

Kannanotto valtion budjettiin

Suomi lapioi rahaa velkamaille

Harmaa talous poistettava

Riittävä peruspäiväraha

Perusturvaa vahvistettava

Sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen

Hyvinvointivaltion hautajaisissa

Hoitotakuu päivähoitoon, terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon

Vantaan päättäjät vastuuttomia - velkamäärä hirvittävä

Kouluolot saatava turvallisiksi Vantaalla

Mihin valtion tulot katoavat?

Pietarin eduskuntatyö 2009-2015

» Pietari YLE Areenassa

» Puheenvuorot eduskunnassa